Автор Тема: Кирил Йорданов: Костадин Соколов не престава с опитите си да манипулира...  (Прочетена 575 пъти)

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Неактивен Цветелина Кацарска

• Под 10 мнения
  • *
  • Публикации: 1

Кирил Йорданов: Костадин Соколов не престава с опитите си да манипулира общественото мнение

Интервю с Кирил Йорданов – бивш началник на Митница Русе

Цветелина Кацарска: Г-н Йорданов, изминаха две години откакто напуснахте поста „началник на Митница Русе“, а така и не се разбра какво е развитието на шумно анонсираните от екс-директора на Регионална митническа дирекция Русе Костадин Соколов проверки срещу Вас за неправомерно възстановени акцизи?

Кирил Йорданов: Ами, няма как да се разбере, тъй като такива проверки срещу мен въобще не е имало. Още тогава казах, че това са скалъпени интриги от хора, които искаха да ме отстранят от поста „началник на Митница Русе“, защото им пречех да правят каквото си искат, и тези хора не подбираха средства за да постигнат тази си цел – то не бяха доноси, клевети и т.н. по мой адрес до къде ли не – с надеждата нещо „да се получи“ срещу мен! И въпреки това, понеже всички тези доноси и клевети бяха „съшити с бели конци“, срещу мен няма и никога не е имало никакви проверки дори, а въобще да не говорим за обвинения и др. подобни.

Цветелина Кацарска: Да, но е било образувано дисциплинарно производство срещу Вас за тези акцизи? Затова ли си подадохте оставката като началник на митницата?

Кирил Йорданов: Да, беше образувано дисциплинарно производство срещу мен. Но   моля да не се бърка образуването на дисциплинарно производство за евентуално извършено административно нарушение с проверка от компетентните органи прокуратура и полиция за извършено престъпление – тези неща нямат нищо общо. Това дисциплинарно производство беше образувано по предложение на Костадин Соколов непосредствено след като Асен Асенов се оттегли от поста директор на Агенция „Митници“ - очевидно Соколов реши, че моментът най-после да постигне мечтата си и да се отърве от мен, е дошъл. Е, близките му отношения с новия директор на Агенцията Христо Кулишев не бяха тайна за никого в митницата. Всъщност това е единственото вярно и доказуемо нещо в твърденията на К.Соколов спрямо мен. Дисциплинарното производство, обаче, макар да звучи стряскащо, на практика не означава нищо – то не е доказателство за извършено нарушение, а е начин и използван похват да бъде заобиколена защитата, която дава Законът за държавния служител, и да бъдат отстранявани неудобни държавни служители, какъвто е и моят случай.
Аз напуснах системата на митниците изключително по свое желание, затова защото не желаех да продължавам да работя в ненормалната обстановка за работа, която съществува в митницата в Русе, изразяваща се в безкрайни интриги, доноси и клевети срещу мен. Всеки друг коментар относно моята оставка е спекулация и лъжа!

Цветелина Кацарска: Г-н Йорданов, в крайна сметка верни ли са твърденията на К.Соколов, че сте разследван, уличен, заподозрян, проверяван от прокуратурата и полицията, и др.подобни?

Кирил Йорданов: Не, не са и никога не са били верни! Не Ви ли прави впечатление, че освен Костадин Соколов, никой не излезе да приказва подобни лъжи по мой адрес? Някой потвърди ли изнесеното от него, респективно – отразено и дори „пораздуто“ от някои услужливи медии търсещи скандала, че съм „разследван”, „заподозрян”, „уличен”, „обвинен” или че има материали срещу мен, внесени в Окръжна прокуратура? Не. Никой няма да го потвърди, защото не е вярно. Аз обаче си направих труда – точно защото държа на доброто си име и не мога да допусна да ме клеветят без основание - и се сдобих с удостоверение № 100/03.12.2008 год. от Окръжна прокуратура Русе, което е доказателство, че твърденията на К.Соколов не са верни! Това е доказателство, че не съм „разследван“, „проверяван“, „уличен“, „заподозрян“ и т.н. от никакъв компетентен орган, съответно никой няма никакво основание да твърди това, както и че имам каквато и да било вина по цитираните от Соколов случаи. Друг е въпросът, че директорът на РМД Русе Костадин Соколов положи неимоверни усилия през последните няколко години да успее да ме злепостави, изпращайки лично той, а и хора от обкръжението му, доклади, „сигнали“ и пр. - пълни с клевети по мой адрес, неверни данни и преиначени факти - както до директора на Агенция“Митници“, така и до други институции. За това неколкократно съм настоявал пред директора на Агенция „Митници“ да бъде образувано дисциплинарно производство срещу К.Соколов за клевети по мой адрес и злоупотреба със служебно положение, създаващи ненормална обстановка за работа в Митница Русе – и то в продължение на години наред!
 Всъщност Соколов не престава с опитите си да манипулира общественото мнение и да внушава на хората, че съм виновен за нещо, корумпиран, разследван и какви ли не подобни лъжи - очевидно много се притеснява от личните ми качества. Някои печатни издания активно се включиха да му „помагат“ с поръчкови статии срещу мен. Последният опит да ме изкарат виновен за неща, за които вина имат други хора е граждански иск № 243/2009 година по описа на РРС, който са предявили и срещу мен, с цел да ме злепоставят като изопачат фактите по едно нарушение, извършено от точно установен митнически служител. Проверка, извършена от Агенция „Митници“ София установи недвусмислено вината на този инспектор и разпореди имуществена санкция срещу него. Е, точно тази санкция по незнайни правни критерии е предявена съвсем тенденциозно и срещу мен, и то в разрез с разпореденото от директора на Агенция „Митници“.

Цветелина Кацарска: Г-н Йорданов, във връзка с твърденията на настоящия началник на Митница Русе Стефан Златков, а преди това и на директора на РМД Русе Костадин Соколов, че сте възстановили неправомерно акциз за 200 000 лв., какво конкретно можете да кажете Вие?

Кирил Йорданов: Във връзка с неправомерно възстановените акцизи К.Соколов наприказва много неверни твърдения (какви безобразия ставали в отдел „Акцизи“ и т.н.), а всъщност става дума за старателно подготвена постановка – целта бе да се нанесе поредния удар срещу началника на митница Русе, който да доведе до отстраняването му. Действително в случая става дума за около 30-40 неистински фактури, които са били подадени в отдел „Акцизи“ - най-малкото със знанието на служител от отдела (ако не и в съучастие). Този служител впоследствие е извадил от папките точно тези фактури и ги е хвърлил зад шкаф в  отдела. По-късно същият подава „анонимен“ сигнал до директора на РМД Русе К.Соколов, който започна проверката, като на проверяващите и на Соколов естествено предварително им бе известно какво „трябва да констатират“ (че ще липсват точно определени фактури, че впоследствие ще се окажат фалшиви и т.н.). Именно фактът, че някой е знаел, че има фалшиви фактури, извадил е точно тези фактури от преписките и ги е захвърлил, е основното тук! Изясняването на този въпрос би дало всички отговори, и най-вече – кой стои в дъното на това деяние. А връзката между фактите тук е очевидна. Затова аз съм сезирал по компетентност Окръжна прокуратура Русе още през април 2008! Доказателство за истинността на това е протокол от 25.03.2008 год., с който се констатира намирането на фактурите зад шкафа, описва се тяхното състояние и т.н. В крайна сметка, доколкото ми е известно, са били установени злоупотреби от страна на определени земеделски прозводители, съответно са образувани преписки в прокуратурата и съдебни дела именно срещу тях.

Цветелина Кацарска: Г-н Йорданов, бяха изнесени данни от К.Соколов за Ваша вина във връзка с неиздадени наказателни постановления за 2 млн.лв. Вярно ли е това?

Кирил Йорданов: Не е вярно. К.Соколов твърди, че съм бил „разследван” за неиздадени наказателни постановления и „укрити” от мен актове за извършени митнически нарушения за „над 2 000 000 лв”, материалите срещу мен били предадени на прокуратурата, икономическа полиция ме  проверявала и т.н. Това не е вярно. Ето каква е истината - през март 2007 година при странни обстоятелства в отдел „Митническо разузнаване и разследване” на Митница Русе са били „открити” 29 съставени, но невръчени на нарушителя актове за извършени митнически нарушения, за които са били изтекли давностните срокове за издаване на съответните наказателни постановления. Началник на този отдел е Антоанета Панайотова – едно от най-приближените лица на Соколов в митницата. Тези актове са изпратени на прокуратурата, където е образувано дело срещу неизвестен извършител. И Костадин Соколов целенасочено използва момента на подаването на моята оставка, за да изнесе в публичното пространство този случай на извършено нарушение от страна на митнически служители, опитвайки се да внуши на обществеността, че бившият началник на Митница Русе Кирил Йорданов е виновен и съответно – проверяван за това. Това е лъжа и манипулация. Фактът, че в Окръжна прокуратура Русе по случая има образувано дело срещу неизвестен извършител, не означава, че разследват Кирил Йорданов, а означава, че се извършва проверка по случая и ако се установи виновно длъжностно лице, то това лице може да бъде всеки един митнически служител, имащ отношение към него. Виновен може да се окаже и самият директор Костадин Соколов. По този случай бе извършена и вътрешна проверка от Инспектората на Агенция „Митници”, която приключи с категорично заключение, в което ясно и конкретно бяха посочени виновните длъжностни лица и това са хора точно от обкръжението на директора на РМД Русе Костадин Соколов. Тези служители не са си изпълнили преките задължения, вменени им по закон и с длъжностните им характеристики. Нещо повече, цитираните от К.Соколов 29 акта за митнически нарушения са били старателно укривани в продължение на две години (докато изтекат всички давностни срокове за издаване на наказателни постановления) от служители на отдел „Митническо разузнаване и разследване” в Митница Русе, протежирани от самия Соколов. Доказателство за това е и протоколът, с който са иззети от полицията точно от този отдел. Дали тези служители са извършили това самоволно или по негово нареждане, с цел актовете да бъдат „намерени”, когато вече е невъзможно началникът на митницата да издаде наказателни постановления и по този начин да се сътвори поредната скалъпена интрига срещу Кирил Йорданов, като се изпрати поредния донос по негов адрес в прокуратурата? Тук могат да бъдат цитирани конкретни имена на митнически служители от Митница Русе, описани в доклада от проверката на Агенция „Митници”, който съществува и е факт. Всичко това бе известно на директора на РМД Русе Костадин Соколов, но въпреки това, в желанието си да ме злепостави пред обществото, той внушава, че вина има Кирил Йорданов, като в същото време умишлено прикрива истинските виновници по случая.

Цветелина Кацарска: А как ще коментирате твърденията на К. Соколов, че само в Митница Русе са констатирани случаи на неправомерно възстановени акцизи на земеделци?

Кирил Йорданов: Ами няма как да бъдат констатирани, след като не е извършвана проверка. В другите митници от Русенската дирекция беше стартирана формална проверка, целяща по-скоро да прикрие, да замаже подбудите за проверката в митница Русе. На всички е ясно, че подобен род нарушения са извършени навсякъде из страната и следователно навсякъде има неправомерно възстановени акцизи – просто защото навсякъде има земеделци, които са злоупотребили, представяйки фалшиви фактури. Ненормално е да се мисли, че само сред земеделските производители от Русенско, Разградско и Търговищко има некоректни. А и многото случаи на злоупотреби по САПАРД от страна на земеделски производители из цялата страна потвърждават това. От друга страна, не е възможно да бъдат проверени всички фактури предвид изключително големия им брой и твърде кратките срокове. Защо обаче няма констатирани подобни нарушения в другите митници от РМД Русе?! Защото проверка беше извършена единствено в митница Русе и то защото К.Соколов имаше точно определена цел, постановката бе подготвена предварително и той знаеше също така предварително какво ще „констатира“. Ако пък в другите митници наистина са били констатирани подобни нарушения, интересно защо се премълчават? Ами, защото щеше стане ясно, че положението е навсякъде едно и също. А никой нямаше интерес от това.

Цветелина Кацарска: Но не можете да отречете, че има нанесени щети на бюджета?

Кирил Йорданов:  Да, действително има щети за бюджета, но не по моя вина, както се опитва да внуши К. Соколов. Въпросните 15-на случая за 2007 година, в които неправомерно е възстановен акциз (и сумата далеч не е 200000 лв, а доста по-малко), представляват около 1.5% от всичките 950 преписки, т.е. в останалите 935 случая акцизът е възстановен напълно законосъобразно и сумата му е почти 10 млн.лв.! Аз бих попитал: къде - в кое ведомство, на кое ниво, къде в България и в коя държава въобще – някой може да твърди, че се работи на 100 % перфектно, че няма злоупотреби и измами и е налице 100 % събираемост?! Напротив, споменатите от мен цифри по-скоро говорят за доста добре свършена работа, за добра организация и контрол. Костадин Соколов просто изопачава фактите, като ги тълкува целенасочено и тенденциозно.
Отделен е въпросът, че по времето, когато аз бях началник, митница Русе събираше всеки месец по около 20-25 млн.лв. от акцизи – съпоставени с тях, тези 100 или 200 хиляди лева неправомерно възстановени акцизи за две години са просто смешни! И ако К.Соколов толкова разпалено разправя какви „пропуски“ и „безобразия“ са ставали в отдел „Акцизи“ в митница Русе, то очевидно умишлено „пропуска“ факта, че толкова много милиони левове за бюджета са събрани точно от Митница Русе - очевидно, следствие на добра организация на работа. И сигурно началникът на митницата Кирил Йорданов има някакъв принос за това! Или какво – когато става дума да се отчетат добри резултати, заслугите са на Соколов, а когато се констатират пропуски – виновен (отново според К.Соколов) е единствено Кирил Йорданов?!
И още нещо – Соколов говори за пропуски в работата на митницата, като че ли той през това време не е работил там и не следва да носи отговорност за всичко, което е ставало там – следователно, ако се опитва да обвинява мен и да ми прехвърля вината на други хора, аз бих попитал: през същото това време той какъв е бил, къде е бил, да не е работил в някаква друга институция?

Цветелина Кацарска: Значи Вие отхвърляте всички твърдения на Костадин Соколов, що се отнася до Ваша вина – и на какво, според Вас, се дължат неговите обвинения?

Кирил Йорданов: Казах Ви, че в митницата някои хора не подбираха средства в стремежа си да успеят да ме отстранят, защото им пречех да правят каквото си искат. Винаги е така – когато изпълняваш задълженията си съвестно и честно, ставаш неудобен. Пречиш на нечии користни интереси. Аз просто бях неудобен, защото винаги съм разчитал изключително на професионализма и личните си качества, а не на подкрепата на политически партии и др. Много сме различни с Костадин Соколов, ако щете – от различни поколения сме, с различно мислене, по различен начин сме постъпили в системата на митниците – аз съм постъпил с конкурс, в работата си като началник на митница никога не съм толерирал некадърници и интриганти, нямам фирми, не съм бил предмет на внимание от страна на комисията „Антикорупция“ за недеклариран конфликт на интереси, а и не ми е бил прекратяван договора за работа от директора на Агенция „Митници“ непосредствено след разразил се скандал със събиране на пари на Дунав мост - помните случая от края на 2001 година, надявам се. Аз никога не съм се стремял да запазя поста си на всяка цена, т.е. с цената на безпринципни компромиси в работата, нагаждачество и използване на интриги. Всъщност Соколов е достатъчно добре известен, не само в митническите кръгове, какво представлява. Неотдавна отново имаше материали за него в сайта на списание “Правен свят“ от 24.02.2009 год., както и във в-к „Банкер“ от 07.03.2009 год.

Цветелина Кацарска: Г-н Йорданов, след всичко, което споделихте, смятате ли, че можете да повлияете на общественото мнение?

Кирил Йорданов: За съжаление, в нашето общество поговорката „Крадецът вика – дръжте крадеца“ намира широко приложение. Не бих искал това, което казах, да се възприема погрешно - като оправдание от моя страна. Аз няма за какво да се оправдавам. В същото време не храня илюзии, че ще успея да променя общественото мнение, в очите на което думата "митничар" е лоша дума и човек, за съжаление, не би и допуснал, че може има свестен и почтен служител в тази професия. Единственото, което искам е, хората да узнаят истината за това, което Соколов наприказва  във връзка с моята оставка, да видят какви интриги се плетяха в митница Русе, и как лесно и абсолютно незаслужено може да бъде очернен един човек чрез манипулации и внушения на общественото мнение. Мисля, че всеки средноинтелигентен и непредубеден човек ще се ориентира каква е истината.