Всичко за град Русе > Интернет Доставчици

Защита на личните данни

(1/2) > >>

miro20:
Темата е инспирирана  от тази http://forum.networx-bg.com/viewtopic.php?f=22&t=25866 дискусия, която завърши в нещо като безтегловност, поради отказ от конкретни отговори от фирмата.

та.. накратко акцентите- нетуоркс, въведоха практика да принуждават киентите чрез изгодни/неизгодни промоции и услуги, да подписват анекс към договора със преснимане на личната карта на потребителя.

какви изгодни/неизгодни условия ли ?
- ами примерно - можеш да си смениш ИП-то, тарифния план, датата на плащане.. НО..  трябва да подпишеш анекс със снимане на ЛК и да получиш допълнителен пин код .или както наскоро въведоха - гласуваш в анкетата, но вече ако нямаш пин код , не получаваш отстъпката от 500 нетпоойнтчета /не че са нещо , но това е просто пример за принуда чрез изгодни/неизгодни условия/

след раздухване на темата, и след "вадене на ченгели" , взеха да казват че ще снимат вече само част от ЛК.и то частта с подписа  на клиента от ЛК.
на поставените въпроси , се оказа че.. всъщност .. май нито една касиерка не знае какво точно трябва да снима, и тези неща са "измсилени" в движение, колкото да се отрече че се снима ЦЯЛАТА ЛК.

та.. все неща, споменати от мен тук някъде с тиренца http://forum.networx-bg.com/viewtopic.php?p=265423#p265423
естествено темата след умишлено заяждане и гузно увъртане, бе заключена /което и бе целта им/

относно практиките на другите оператори, постарах се да запитам,
и никой никъде един път не каза - да, ние снимаме ЛК /или част/
повтарям - никой.
ето и част от отговорите, които получих от други доставчици :

--- Цитат ---Подател:    Call Center team account <47000@ekk.bg>     добави в адреси
Относно:   Re: Information   
Дата:   Понеделник, 2010, Февруари 8 15:28:01 EET   

Здравейте,

Използват се само данните, не е
небоходимо копие на личната Ви карта.

С уважение:
Екип Евроком Кабел МБ
--- Край на цитат ---

--- Цитат ---Подател:   Digsys - office Sofia <office-sofia@digsys.bg>     добави в адреси
Относно:   Re: договор   
Дата:   Петък, 2010, Януари 29 10:30:47 EET   

Здравейте,
При подписване на договор с физическо лице се изискват данни за ЕГН и
номер лична карта.
Това е необходимият минимум за идентификация на клиента и за издаването
на фактура.
Клиентът сам съобщава тези данни и не се преснима лична карта или друг
личен документ.
За юридически лица необходимите данни са Име на фирма, ЕИК, адрес и МОЛ.
Отново лична карта не е необходима.

Поздрави
Асен Митов
--- Край на цитат ---

запитването и по други форуми, даде само "учудващи" реакции от  хората

administrador:
Да, много се радвам, че се откачих преди около 8 месеца от върпосния хъ-хъ интернет доставчик.

Ползвам интернет услугите на друг доставчик и до сега не са ми искали копие от лична карта, но на края на тоя месец като отида да плащам пакета си ще ги питам дали изобщо и в какви случаи искат ЛК.

Проблемът в България не е в зазкона, защото там е описано нееднозначно, че нямат право да взимат копия от лична карта, дори вече са издадени предписания на мобилните оператори, които принципно би трябвало вече да не копират лични карти, но са го правили също толкова арогантно.
За това и от Нетуоркс решават да заобиколят или поне си мислят, че заобикалят закона като снимкат уж некви крайчета на карти и се оправдават, че това е съвсем легално и не е в нарушение на никакви закони. Да обаче не е точно така. Въпрос на време е КЗЛД да им напише предписание и на тях. Единствения начин е да се ти откажат услуга защото не желаеш да ти бъде пресниман един квадратен милиметър от картата и да подадеш сигнал до КЗЛД през формата им от уеб сайта. Същото трябва да направят още малко ощетени граждани и ще се драсне предписание и за тях предполагам.

До скоро си мислих, че българските бизнесмени са арогантни предимно със служителните си, но от това, което забелязвам в линковете, които посочваш - очевадно са арогантни и към клиентите си и се възползват от това, че са интернет доставчика с най-добро покритие на територията на Русе и клиентът няма къде да бяга.
Докога ли ще е така?

miro20:
всъщност , да уточня че аз съм доволен от услугите им, това е съвсем отделна тема
/мляс мляс мазня се :) :) :) /
и точно това се бърка от администрацията.

въпроса с който се изместват нещата са... - ама кажи какви злоупотреби може да станат с това преснимано ъгълче.
- е аз от де да знам какви злоупотреби? да не съм ветовски мангал че да знам ?
то и мобилните оператори НЯМА ДАННИ да са правили нарушения с ЛК , но им забраниха нали ?

та.. думата ми е в нещо толкова просто , но все  още нестандартно - че хората са свикнали че щом им кажат , то "така трябва" !?!?
е да, ама не.
всеки трябва да си има някаква култура, и да си знае правата.
това не е каприз.

и още нещо , което съм споменавал, но което пак бъркат от фирмата.
- аз не казвам че не могат да искат ЛК.
могат и акт за раждане да искат, и бележка за платени данъци, справка за доходите, нотариален акт където живееш, свидетелство за съдимост, бла бла бла...
- да, те могат да искат. но човек трябва да знае че не е нужно да ги дава тези сведения. и това е само "пожелателно" десйтвие, но не и задължаващо. /снимането/

подобен въпрос зададох и в тази тема тук http://forums.data.bg/index.php?showtopic=1928160
отговорите говорят сами за себе си.

administrador:
В момента, в който те обвързват някакви услуги със задължително преснимане на ЛК или кубичен милиметър от нея те вече са в нарушение на ЗЗЛД.
Прав си, че клиентът трябва да информиран, че може да откаже тази процедура, но фирмата няма интерес от това. Отделно, че процедурата да се снима карта е знак на недоверие към клиента. Лично аз се обиждам на търговци, които подхождат с недовери към мен.

administrador:
Малко в страни от темата:

http://www.dnevnik.bg/evropa/evropeiski_parlament/novini_za_ep/2010/02/11/856546_evroparlamentut_otmeni_obmena_na_bankovi_danni_mejdu/
От горната статия четем:

--- Цитат ---Основната причина за отхвърлянето на споразумението е свързана със защитата на личните данни. Евродепутатите искат споразумението със САЩ да се съобразява напълно с правата на европейските граждани по отношение защитата на личните данни.
--- Край на цитат ---

Те горките дори не подозират как се защитават личните данни в България и особено от русенските интернет доставчици.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия