Ruse Online Форум
Моля влез или се регистрирай.

Влез с потребителско име, парола и продължителност на сесията
Експертно Търсене  

Автор Тема: Кой ще ни защити от `Защита на потребителите`  (Прочетена 1072 пъти)

0 Членове и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

webadmin

• Под 100 мнения
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 3
Всеки, който някога се е занимавал с търговия, няма как да не се е сблъскал с откровенните просяци от СБА /там се намира прословутата защина на потребителите/.Добре, че има съд, който им отменя актовете, но лично на мен взе да писва. Та в този тон е въпроса ми:- След като определено наказателно постановление е отменено от съда, каква отговорност носи съставилия акта ? Все пак става дума за разход на общински пари /мои и ваши/.- Не съм се замислял, след като ти губят времето по адвокати и дела, не е ли нормално общината да поема обещетение за загубеното ти време и причинени неимуществени щети.Добре е да обменим опит и съвети.
Активен

T3hAdmin

• Човек от Народа
  • Повече от 500 мнения
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 581
Можете ли да споделите малко по-подробно за какво става въпрос?
Активен
T3hAdmin

Paolo Gemini a.k.a [OZIRIS]

• Човек от Народа
  • Повече от 100 мнения
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 298
  • composer, dj, promoter, producer, student & more..
Бат' Красьо, знаеш много добре Че години наред се подвизавах в този бранш.  ;) Ако знаеш с какво ли не съм се сблъсквал през изминалите години, но кой ли ме пита.  ::)
Активен
Apple Mac mini (.12.2007), OS X: Leopard - v.10.5.8

Apple AirPort Express 802.11n Wi-Fi

Apple iPod 5G Classic - 30GB / Firmware: v.1.3 / Black

Apple iPhone 3G - 8GB / Firmware: v.3.0.1 / Black ----->>> CosmOTE unlock (Greece)

NB!!! : People, Hard DRUGS & HOUSE-music SUCKS, ONLY old school techno!

T3hAdmin

• Човек от Народа
  • Повече от 500 мнения
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 581
Просто ми е любопитно за малко примери :)
Активен
T3hAdmin

webadmin

• Под 100 мнения
  • *
  • Неактивен Неактивен
Ще опитам да вляза в конкретика, без да разводнявам прекалено:Моя изключително близка, търговец, работи си сама, малко магазинче за цветя и сувенири /на по късен етап ме упълномощи да я представлявам пред въпросните общински служители - изисква се кошмарна загуба на време и нерви докато човек мине през необходимите `стъпки`/.Та пристигат две служителки на въпросния отдел на общината и правят констативен протокол за това, че на перваза, от външната страна на витрината на магазинчето има няколко саксии с цветя. Важна подробност - на въпроса към служителките `има ли някакво нарушение`, те отговарят усмихнато `не, няма, просто утре ни донеси няколко фактури за произход на стоките`.Така успокоена, жената подписва протокола и на следващия ден бодро им носи исканите фактури. И тук се започва.От усмивките няма и следа. Без губене на време и праскат акт. Малко по късно излиза и постановлението - 300 лв. Акт, за това, че е имало цветя извън търговския обект без платено `тротоарно право`, по наредба номер 5 на общината.Сега ... вероятно за много хора 300 лв. е пренебрежима сума, но уверявам ви, за човек, който сам работи по 14, 15 часа на ден и се опитва да се справя някак - сумата е значителна.Така ... без да изпадам в подробности - зачитам се в наредби и  закони и установявам, че въпросните служителки даже не са чели наредба 5 и нямат идея за какво иде реч. Хайде, те са едни лелки, без кой знае какъв ментален капацитет, но как това е минало през юриста на общината за мен остава загатка.Та - ситуацията е ясна. Отиваме на съд. Делото се мота няколко месеца и резултата е, че акта на общината е отменен като некомпетентен. Общината сега обжалва на втора инстанция. Без да се пъна излишно - ясно е и там какво ще стане. Не е някакъв заплетен случай - елементарно е, че чак дрънка. По любопитно е друго. В стремежа си да спестя мое време, пък и на общинския юрист, водих разговор с ...а сега де, Красимир не-помня-кой-си, директора на въпросната `Защита на потребителя`. Та той бе абсолютно наясно, че делото е обречено още преди да започне, но в устен разговор ми казва `А питаш ли ме мен като на 1-во и 15-то число от общината ми звънят и питат колко пари от глоби сме събрали`....Опитвам се да го разбера, но ако общината се опитва така да си попълни бюджета - няма да се получи.Сега освен, че няма да вземе и стотинка глоба, ще трябва да плати хонорарите на адвоката. И защото така и така съм се захванал, започвам да търся възможности общината да ми компенсира загубеното време.Със сигурност няма да е лесно и бързо, но в края на краищата става дума за принципи !
Активен

miro20

• Овчар
  • Под 100 мнения
  • *
  • Неактивен Неактивен
  • Публикации: 98
не знам дали е уместно , но е все пак по темата..
онзи ден ми протече на парното /локално/ едно кранче на радиатор.
не откъм връзките /сам съм си го правил/  а от салника/врътката.
ама като не помна откъде съм го купувал...  може от практикер. може от търговията...
предполагам имат някаква гаранция, но е по лесно да се дадат 4-7 лв /не са евтини/ и да се смени.
имах под ръка подобен и смених само салника/врътката без да разглобявам ... ама.. проблема си е проблем.
Активен

webadmin

• Под 100 мнения
  • *
  • Неактивен Неактивен
Ха `за много години` на форумците  :) Та така и така наченах темата, ето го и финала:- след като се изгуби почти година, време, нерви и разправии, излезе и решението на Административния съд. Както можеше да се очаква - Община Русе е наложила неправомерна глоба, която е изцяло отменена. Решението НЕ ПОДЛЕЖИ НА ОБЖАЛВАНЕ.Общо взето, би трябвало тук човек да си отдъхне и да спре да се занимана. Но не това е пътя, убеден съм !!! Стъпките които предстоят:1. Изваждане на изпълнителен лист и бегом при най близкия частен съдебен изпълнител. Освен, че ще трябва общината да ми плати разходите по адвокат, сега ще се начисли една доста сериозна сума около изпънителното дело и т.н.2. Открито питане до кмета на Община Русе /ще опитам да го публикувам и в печатните всекидневници/ - `Защо в общинска служба ТКЗП /Търговия, контрол и защита на потребитителя/ работят неквалифицирани кадри ?! Как г-н Йотов управлява като добър стопанин парите на русенци.
п.п. Убеден съм, че ако повече хора започнат да настояват за правата си, а и прозрачност и отчетност на общинарите - нещата ще започнат да си идват по местата. Да, бавно и мъчително, но все трябва да се започне.На последната общинска сесия, Русинов /без да съм му фен/ си го каза директно в очите - `преди 4 години общинските служители бяха 180. Как стана така, че сега гонят 400 ?! `.
Активен