Ще опитам да вляза в конкретика, без да разводнявам прекалено:Моя изключително близка, търговец, работи си сама, малко магазинче за цветя и сувенири /на по късен етап ме упълномощи да я представлявам пред въпросните общински служители - изисква се кошмарна загуба на време и нерви докато човек мине през необходимите `стъпки`/.Та пристигат две служителки на въпросния отдел на общината и правят констативен протокол за това, че на перваза, от външната страна на витрината на магазинчето има няколко саксии с цветя. Важна подробност - на въпроса към служителките `има ли някакво нарушение`, те отговарят усмихнато `не, няма, просто утре ни донеси няколко фактури за произход на стоките`.Така успокоена, жената подписва протокола и на следващия ден бодро им носи исканите фактури. И тук се започва.От усмивките няма и следа. Без губене на време и праскат акт. Малко по късно излиза и постановлението - 300 лв. Акт, за това, че е имало цветя извън търговския обект без платено `тротоарно право`, по наредба номер 5 на общината.Сега ... вероятно за много хора 300 лв. е пренебрежима сума, но уверявам ви, за човек, който сам работи по 14, 15 часа на ден и се опитва да се справя някак - сумата е значителна.Така ... без да изпадам в подробности - зачитам се в наредби и закони и установявам, че въпросните служителки даже не са чели наредба 5 и нямат идея за какво иде реч. Хайде, те са едни лелки, без кой знае какъв ментален капацитет, но как това е минало през юриста на общината за мен остава загатка.Та - ситуацията е ясна. Отиваме на съд. Делото се мота няколко месеца и резултата е, че акта на общината е отменен като некомпетентен. Общината сега обжалва на втора инстанция. Без да се пъна излишно - ясно е и там какво ще стане. Не е някакъв заплетен случай - елементарно е, че чак дрънка. По любопитно е друго. В стремежа си да спестя мое време, пък и на общинския юрист, водих разговор с ...а сега де, Красимир не-помня-кой-си, директора на въпросната `Защита на потребителя`. Та той бе абсолютно наясно, че делото е обречено още преди да започне, но в устен разговор ми казва `А питаш ли ме мен като на 1-во и 15-то число от общината ми звънят и питат колко пари от глоби сме събрали`....Опитвам се да го разбера, но ако общината се опитва така да си попълни бюджета - няма да се получи.Сега освен, че няма да вземе и стотинка глоба, ще трябва да плати хонорарите на адвоката. И защото така и така съм се захванал, започвам да търся възможности общината да ми компенсира загубеното време.Със сигурност няма да е лесно и бързо, но в края на краищата става дума за принципи !